Spurgoms:
- 500 g DVARO varškės
- 4 didelių kiaušinių
- 3 šaukštų cukraus
- Vanilinio cukraus arba vanilės esencijos
- 180 g kvietinių baltų miltų
- Druskos
- Kepimo miltelių
- 1 litro rafinuoto rapsų aliejaus
Karamelei:
- 50 g DVARO sviesto
- 100 g DVARO grietinėlės (35% rieb.)
- 150 g rudojo cukraus
PARUOŠIMAS:
Spurgos:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, berkite cukrų ir vanilinį cukrų arba įpilkite vanilės esenciją. Išplakite šluotele iki lengvo suputojimo.
Į plakinį įberkite varškę ir gerai išmaišykite, pasmulkindami stambesnius gumulėlius, kad masė būtų tolygi. Paskutiniai – sausieji ingredientai. Berkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą išmaišykite šaukštu, kol viskas susijungia ir masėje nebelieka sausų miltų.
Spurgoms formuoti naudokite du šaukštus. Tešla yra pakankamai lipni, todėl toks formavimo metodas nesutepant rankų labai pravartus. Spurgos paviršius nėra labai išlyginamas ir jos būna dar traškesnės, nei formuojant rankomis. Suformuotą rutuliuką atsargiai įleiskite tiesiai į karštą aliejų ir jas vartykite šakute, kad tolygiai apkeptų iš visų pusių.
Tada jas kiaurasamčiu arba žnyplėmis perkelkite ant grotelių, kad nuvarvėtų riebalų perteklius ir plutelė nesuminkštėtų. Skanaukite po poros minučių, kai jos vos atvėsta.
Karamelė:
Į nedidelį puodą sudėkite grietinėlę, sviestą, druską ir cukrų. Išmaišykite. Įjunkite vidutinę kaitrą ir nemaišant laukite kol užvirs. Kai užverda, kaitrą sumažinkite ir leiskite švelniai virti nemaišant 5 min. Praėjus laikui kaitrą išjunkite ir įberkite sodą. Išmaišyti šaukštu: karamelė suputos ir jos kiekis tarsi padidės.